A Mews house in London is built from head to toe with hand-hauled timber

0

Project details:

Location: London, United Kingdom

Architect: Russell Jones

Manufacturer: Builders TAD and DF Keane

Structural engineer: technician

Carpentry: Barth Innenausbau & K & D Menuiserie AG

Custom furniture: Andy Thompson Woodwork / @andythompsonwoodwork

Lighting: Enlightened design

Landscaping: Bill Ridings, Anna Janschke

Photographer: Rory Gardiner / @arorygardiner

From the architect: This family home and studio in the London Borough of Haringey is situated on a 200 square meter site, which was previously a former garage and rear garden of an attached house and accessible only by a narrow passage. The local planning authority was keen for the project to reflect its less formal location in the hinterland. Legal setback requirements and four-sided exposure impacted the design, while limited access influenced material selection and construction methods – all had to be of proportions and weight that could be carried or carried by hand in the mews.

“The completed house, arranged on four slightly separated levels, follows the natural slope of the site. All spaces are organized around an axis 20 meters long, starting from the front door and continuing to the limit The entrance volume comprises two bedrooms, circulation and bathroom. Beyond, and slightly lower than the entrance, an informal living room, a dining room and an American kitchen open onto a terrace towards a enclosed rear garden.A ground floor studio directly below the entrance receives light from the front facade above.The master bedroom and bathroom are on the highest level, and a birdcage glazed staircase brings light inside.

“The timber-frame construction is clad in brickwork where it meets a boundary, and the remaining exterior cladding is Siberian larch. Douglas fir lines all interior surfaces and is also used for framing the windows and shutters.All wood is sustainably sourced and capped with stainless steel to control external weather.All roofs are clad in lightweight Lipari pumice stone to aid drainage and reflect heat. including desks, beds, shelves, cupboards and doors, are made from the same Douglas fir planks as the interior lining. bases and niches are coated in matt white porcelain. The front forecourt, paved with reclaimed granite cobblestones, matches the pavement of the mews.

The context, the planning process and the difficulties associated with the creation of this project are typical of construction in London. The finished house, although a product of this reality, is also a refuge. It is relaxed, informal and constantly reminiscent of the life and character of its occupants.”

Share.

Comments are closed.